2. ožujka 2022.

Poklade u vrtiću 21.2-1.3.2022.

Tradicijsko stvaralaštvo u dječjim aktivnostima Svaki je narod toliko bogat koliko je bogata njegova baština. Tradicijske se vrijednosti unose, isprepliću, bogate i uljepšavaju svakodnevni život, a prepoznajemo ih u različitim oblicima djelovanja ljudi: u glazbi, stihu, slici, riječi, igri, pokretu, odjeći, običajima…

Vrijednost tradicijskog stvaralaštva ne smije biti zanemarena niti u odgojnom smislu te se djeca s narodnim blagom trebaju sresti i upoznati već u najranijoj dobi. Tim prije što su u stanju razumjeti i doživjeti pojedine vrijednosti tradicijskog stvaralaštva, a svojom aktivnošću odražavaju i dalje prenose ono što nas obilježava kao narod. Jedan od najbližih doživljaja kojim smo djeci željeli približiti narodne običaje jest i onaj vezan za POKLADE ili MAŠKARE.

U našem vrtiću, djeca upoznaju pokladne običaje najviše kroz maskiranje i tradicijsko govorno i plesno stvaralaštvo. Započeli smo s uređenjem prostora, u kojemu mogu sudjelovati i roditelji. Centar za maskiranje zauzima središnje mjesto sobe dnevnog boravka. Djeca se tijekom dana maskiraju, kostimiraju, šminkaju i organiziraju igre uživljavanja i transformiranja u nekoga drugoga. Sluša se narodna tradicijska glazba, plešu kola, pjevaju pjesmice, igraju rugalice, brojalice, slušaju poslovice i basne.

Djeca slušaju kako su ljudi nekada slavili poklade, u što su se maskirali, a vječit bi krivac za prirodne i ljudske nedaće – Fašnik – bio okrivljen i osuđen. Djeca uživaju. Poistovjećuju se s drugima. U sebi zadržavaju lijepe utiske i svoja pozitivna iskustva prenose drugima, kao što su naši stari prenijeli nama. Na taj način dio naše tradicije prenosimo u naš svakodnevan život, činimo ga ljepšim i bogatijim i postaje dijelom nas. U tomu i jest njegova vrijednost i mi ga ne smijemo prepustiti zaboravu.

https://www.youtube.com/watch?v=aEbXg-lsAp8