Ovoga smo tjedna zaplovili u svijet bajki Ivane Brlić-Mažuranić te bolje upoznali likove iz brojnih bajki poznate spisateljice.

 

Povodom rođendana spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić u jasličkoj skupini ovih dana se rade aktivnosti na temu priče Regoč. Djeci je pročitana slikovnica, gdje su se upoznali s likovima ovog djela. Nakon toga spoznavali su veličinu stopala jednog diva i jedne vile, a potom su gledali i svoja stopala. Pritom su ponovili dijelove tijela i daljnjim razgovorom s odgojiteljicom došli do zaključka kako vile imaju male ruke jer imaju mala stopala, a divovi imaju velike ruke kao i stopala.

Izrađivali su vile od papira i špatula za grlo. Bojali su krila i šeširiće drvenim bojicama, a zatim ljepilom dijelove povezali u cjelinu.

Drugi dan nakon odgojiteljičine dramatizacije pomoću lutaka, priča im je još jednom prenesena i prepričana kroz dramsku aktivnost. U likovnoj aktivnosti veća djeca su prvo potaknuta na rezanje škaricama u trake, a manja na kidanje i trganje papira. Komadiće su zatim lijepili na papirnate čaše kako bi na kraju dobili košarice za Kosjenku. Uz skladbu „Šećerna vila iz baleta Orašar“ oponašali su hod divova i vila.  Cilj aktivnosti bio je usmjeriti pažnju na tišinu u kojoj hoda vila i buku koju proizvodi stupanje jednog diva. Također  odgojiteljica je njima poznatim pjesmama predočila  duboki i visoki glas, prezentirajući ih kao divov i vilin glas. Djeca su pokazala veliki interes te će se aktivnosti na temu Regoča odvijati do kraja tjedna.

Početkom manifestacije U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić i djeca iz skupine zvjezdice započeli su svoje čudesno putovanje sa šegrtom Hlapićem. Nakon pročitanog odlomka iz priče odlučili smo ocrtati svoja stopala te smo tako uvidjeli razlike među nama. Uz pjesmicu Cip-cip-cipele kao udaraljke smo koristili papuče, a raznim kreativnim aktivnostima ukrašavali smo cipele. Po uzoru na Hlapića učili smo šivati obuću i vezati vezice na njima čime smo potaknuli simboličku igru malih postolara.

U svijetu bajki Ivane Brlić – Mažuranić je dječja manifestacija posvećena spisateljici Ivani Brlić – Mažuranić  u koju smo uplovili zajedno s djecom skupine „Loptice“. Saznali smo mjesto rođenja naše spisateljice, gdje je živjela i pisala bajke. Pročitali smo priču Čudnovate zgode šegrta Hlapića i saznali sve što je proživljavao šegrt na sedmodnevnom putovanju kako bi razgazio svoje čizmice.

“Ja sam šegrt Hlapić. Šalje me car,
da njegovu sinu razgazim čizme,
i ako treba komu pomoći u njegovu
carstvu, da mu pomognem.”

“Ukrao mi je netko jutros čizme.”

 

Nakon pročitane priče djeca su izrađivala lutke na štapu i odglumila likove iz svoje omiljene priče (majstora Mrkonju, Hlapića, Gitu, psa Bundaša i Gitu). Dok su se jedni kreativno izražavali, drugi su se pronašli u matematičkoj aktivnosti „Sjajnih čizmica“, a u pozadini je svirala pjesma „Živimo u bajci“, „Ivana naša“, „Hlapićeva pjesma“. Djecu su zanimale i druge Ivanine bajke kao što su „Sunce djever i Neva Nevičica“, „Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica“, „Regoč“ , „Kako je Potjeh tražio istinu“ i druge.