Više od 38 milijuna djece Afrike nema pristup obrazovanju, zbog čega gube priliku ostvare svoje potencijale i izađu iz siromaštva, a njihove zajednice gube naraštaje koji bi trebali graditi bolju budućnost. Ured UNICEF-a za Hrvatsku se 2008. godine priključio globalnom humanitarno-edukativnom programu „Škole za Afriku“ s namjerom da doprinese poboljšanju života djece u Africi, ali i potakne djecu i mlade u Hrvatskoj da doprinesu stvaranju boljeg svijeta u kojem žive. Tijekom 11 godina u programu je sudjelovalo više od 800 škola i vrtića. Djeca, mladi, nastavnici i odagajatelji iz Hrvatske do sada su pomogli djeci u Ruandi, Etiopiji i Burkini Faso, a ove školske godine pomagat će djeci iz Madagaskara.
Madagaskar je otočna afrička država s brojnim problemima, od kojih su najveći siromaštvo i česte elementarne nepogode. Trenutno 900 tisuća djece na Madagaskaru ne ide u školu, a cilj UNICEF-a je osigurati im obrazovanje i dostojanstveno djetinjstvo koje svako od njih zaslužuje. Sredstva prikupljena programom „Škole za Afriku“ usmjeravaju se u obrazovanje nastavnika, izgradnju i opremanje škola otpornih na monsune i ciklone, uključivanje djece koja se ne školuju u obrazovni sustav te organiziranje školskih aktivnosti za djecu u kriznim situacijama.
Program „Škole za Afriku“ potiče solidarnost i odgovorno djelovanje djece i mladih u Hrvatskoj edukacijom o dječjim pravima i nejednakostima među djecom u različitim dijelovima svijeta. Upravo je 30. obljetnica Konvencije o pravima djeteta, koja seobilježava ove godine, podsjetnik na brojne pozitivne rezultate, ali i činjenicu da je potrebno ostvariti još mnogo promjena, kojima svi mogu dati svoj doprinos.
U program se mogu uključiti vrtići, osnovne, srednje i umjetničke škole te centri za odgoj i obrazovanje iz cijele Hrvatske. UNICEF će svim ustanovama osigurati potrebne edukativno-informativne materijale i stručnu podršku za provedbu odabranih aktivnosti. Djeca i mladi koji se uključe u program tako mogu osobno pridonijeti pozitivnim promjenama za stvaranje svijeta dostojnog svakog djeteta.
UNICEF, Zaklada „Nelson Mandela“ i Hamburško društvo za promoviranje demokracije i međunarodnog prava 2005. godine su pokrenuli zajedničku inicijativu „Škole za Afriku“ kako bi doprinijeli ostvarivanju prava na obrazovanje najranjivije djece Afrike. Do ove godine kroz ovu se inicijativu udružilo 27 zemalja koje su zajedno prikupile više od 300 milijuna dolara i time omogućile bolje obrazovne i životne prilike za više od trideset milijuna djece Afrike.

U utorak 22. listopada 2019.god. koordinatori i provoditelji programa „Škole za Afriku“ iz Brodsko-posavske županije sudjelovali su na edukativnom seminaru koji je označio početak novog ciklusa ovog edukativno-humanitarnog programa za djecu. Odgojno-obrazovni djelatnici okupili su se u Dječjem vrtiću „Potjeh“ Slavonski Brod u kojem su od UNICEF-a dobili više infomacija o ovoj plemenitoj inicijativi, obrazovanju djece u Africi i načinu provedbe programa, ali i podijelili svoja inspirativna iskustva iz prijašnjih godina.

Sve informacije o programu „Škole za Afriku“, ostvarenim rezultatima i prijavama odgojno-obrazovnih ustanova dostupne su na https://www.unicef.hr/programska_aktivnost/skole-za-afriku/