Festival znanosti 2024.u Dječjem vrtiću Potjeh

I ove godine djeca i odgojitelji Dječjeg vrtića Potjeh  u suradnji sa Sveučilištem u Slavonskom Brodu sudjelovali su na Festivalu znanosti 2024. u dvije radionice za djecu rane i predškolske dobi koje su pripremile odgojiteljice vrtića. Ovogodišnja tema Festivala znanosti je Inteligencija.

Radionice za djecu predškolske dobi svojom tematikom imaju kapacitet za područje popularne znanosti i održivog razvoja. Djeca rane i predškolske dobi najbolje uče neposredno istražujući svijet oko sebe u poticajnoj okolini koja omogućuje djeci različita područja istraživanja i različite oblike socijalne interakcije. Dijete u interakciji s drugima razvija pozitivnu sliku o sebi, otkriva načine vlastitog djelovanja na druge, ali i djelovanja drugih na njega samoga. U predškolskoj dobi primjerenim sadržajima raznih igara osiguravaju se uvjeti za normalan zdravstveni status organizma i razvoj njegovih kondicijskih sposobnosti. Stjecanje različitih znanja, vještina i navika utječe na psihološku dobrobit djeteta te ostvarivanje samopouzdanja, veselja i osjećaja zadovoljstva.

22.4.2024. Radionica ONE BOTTOM BENNY 9,00 sati – 10,30 sati

One Bottom Benny je lik iz istoimene slikovnice, vrlo je  hrabar i omiljeni robot koji ima veliki crveni gumb na sredini trbuha s natpisom ‘pritisnuti u slučaju hitnog slučaja’ na njemu. Benny nikada nije pritisnuo svoje dugme, ali jednog dana se nešto dogodi i on to mora pritisnuti i tada postaje iznenađujući heroj kada dlakavi, strašni kolekcionari pokušaju preuzeti njegov planet. 

Robot Benny postaje omiljeni lik i heroj i djeci u vrtiću Potjeh te po uzoru na njega odlučuju i sami učiniti nešto jako važno za svoj planet Zemlju.

Više o radionici One Bottom Benny možete pogledati u videu.

 

24.4.2024. Radionica ZAPETLJANA PRIČA 9,00 sati – 10,30 sati

Radionica Zapetljana priča omogućila je djeci razvijanje samostalnosti i odgovornosti sudjelovanjem u različitim aktivnostima usmjerenih na aktivne i istraživalačke oblike učenja koji se prepliću s igrom, zadovoljavajući pravo na izbor aktivnosti i materijala te priliku odabira drugog djeteta ili djece s kojima će se igrati i surađivati. Zapetljana priča je način samostalnog odabira aktivnosti upotrebom QR koda. QR kod (kratica od engl. Quick Response kod, odnosno brzi odgovor) tip je matričnog barkoda (ili dvodimenzionalnog koda) koji je prvotno osmišljen za autoindustriju. QR kodove može očitati svaki mobitel s fotoaparatom i pristupom internetu koji ima instaliranu aplikaciju za čitanje QR kodova. Nekim su uređajima te aplikacije već tvornički instalirane, a za ostale postoji velik izbor besplatnih aplikacija koje se mogu skinuti s interneta. Uporabom QR kodova omogućuje se multimedijalnost. QR kodovi mogu se koristiti u mnogim aktivnostima, a jednom izrađeni QR kodovi mogu se koristiti generacijama. Dijete na ovaj način uz suvremenu tehnologiju na jednostavan način može doći do sadržaja koje želi.

Više o radionici Zapetljana priča možete pogledati u videu.

Više o radionicama možete pročitati ovdje:

FZ2024_program.pdf

Festival znanosti 2024.materijali

Festival znanosti, One Bottom Benny

Festival znanosti, Zapetljana priča

Autor: Apolonija Boras, mag.praesc.educ.