18. ožujka 2024. godine

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje 14. i 15. ožujka 2024. godine održan je državni stručni skup pod nazivom „Kompetencije suvremenog odgojitelja” u Puli. Domaćin je bio Hotel Pula. Voditeljice skupa bile su Luja Zamečnik, prof., viša savjetnica AZOO te v. d. ravnatelja AZOO, Daria Kurtić, prof., koje su otvorile i predstavile program rada.

Na državnom stručnom skupu prikazan je širok opseg tema u odnosu na važnost projektnog učenja, stjecanje i unapređivanje kompetencija odgojitelja povezanih s pojmovima poduzetništva i vještinama upravljanja.

O važnosti razvoja suvremenih kompetencija odgojitelja govorile su naša odgojiteljica Martina Jularić (Dječji vrtić Palunko) i ravnateljica/odgojiteljica Marina Matković (Dječji vrtić Gita), predstavljajući kvalitetne primjere prakse Ustanove Dječji vrtić Potjeh.

Odgojiteljice su svojim izlaganjima ponovo doprinijele razvoju buduće prakse ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, prikazale koje su to suvremene kompetencije odgojitelja te na koji se način aktivno razvijaju.

Pokazale su da u odgojno-obrazovnom radu s djecom biraju biti u koraku s vremenom konstantnog napretka znanosti i tehnologije, da svakodnevno stvaraju aktivnu, kreativnu i inovativnu odgojno-obrazovnu praksu te u skladu s tim stječu i razvijaju nova znanja i kompetencije.

 

Autor: Mara Blagojević, mag.paed.