Poštovani roditelji,

u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije želimo Vas upoznati s uputama kako bi Vam olakšali pripremu za zdravstveni pregled djece upisnika u prvi razred pedagoške godine 2024./2025..

Potrebno je pripremiti svu medicinsku dokumentaciju od djeteta koje ide na određene preglede- logoped, psiholog, edukacijski rehabilitator, specijalistički nalazi vida, sluha, alergije, psihijatar, neuropedijatar i ostalo… svakako je potrebno da dijete dođe s naočalama ako ih ima kao i s nalazom).

Svaki školski liječnik će slati svoje popise ovisno o upisnim područjima (prema mjestu prebivališta ili boravišta dijete pripada određenoj školi).

NA PREGLED ZA UPIS U 1.R. POTREBNO JE PONIJETI:

1. potvrdu nadležnog obiteljskog liječnika ili pedijatra o zdravstvenom stanju djeteta u predškolskoj dobi

2. ZUBNU PUTOVNICU–  OTIĆI S DJETETOM kod stomatologa , obaviti pregled i zatražiti ZUBNU PUTOVNICU

3.Iskaznicu cijepljenja sa podacima o primljenim cjepivima

4. Zdravstvenu iskaznicu

5. MEDICINSKU DOKUMENTACIJU djeteta, za dijete koje ju ima, ( nalazi, psihologa, logopeda, edukacijskog rehabilitatora neurologa, psihijatra, nalazi vida, sluha i drugi nalazi ako dijete ide na svoje redovite kontrole ili je u tretmanu)

6. POPUNJEN UPITNIK O PORODIČNOJ HIPERKOLESTEROLEMIJI

Uz dopis o terminima za pregled liječnik će napisati je li e- uputnica za laboratorij već izdana ( pa roditelj može prije pregleda obaviti laboratorij ili će to biti nakon pregleda kod školskog liječnika). Svi koji su bili odgođeni za prošlu šk. godinu, a odradili su kolesterol ove godine opet će izvaditi krv  ( ali samo zbog hemoglobina) i urin.

-prije vađenja krvi zbog pretrage na ukupni kolesterol potrebno je da dijete bude natašte i da večernji obrok bude najkasnije 12 sati prije vađenja krvi ( na primjer ako dijete vadi krv u 8 sati ujutro onda da ne jede poslije 8 sati navečer) i da obrok nije sa masnoćama ( jaja, slanina, suhomesnati proizvodi, hobotnica, lignje,  pržena hrana,pohana hrana, pizze s masnim sirevima,vrhnje, slastice).

Za pregled urina– urin  se može ponijeti od kuće. Kupiti u ljekarni bočicu. Uzeti prvi jutarnji urin ( drugi mlaz).

RODITELJI DJECE ZA PRIJEVREMENI UPIS, MORAJU SE JAVITI  U URED DRŽAVNE UPRAVE, PRIJE DOLASKA NA PREGLED!

 

U prilogu su upitnik za porodičnu hiperkolesterolemiju ( ne popunjavaju ga oni koji su prošle godine bili odgođeni) i letak sa uputama za pregled.

Također tko od roditelja želi biti bolje informiran, može pogledati videozapise (u prilogu su linkovi školska medicina BPŽ) o pregledu prije upisa u prvi razred i razvojnim karakteristikama djece u dobio od 6 godina.

 

Dokument možete skinuti ovdje: UPITNIK ZA RODITELJE PORODIČNA HIPERKOLESTEROLEMIJA
Pripremila:

Nevenka Meandžija, dr.med.

specijalist školske medicine

Voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu

Voditeljica Odjela za unaprjeđenje djelatnosti školske medicine, kronične nezarazne bolesti,  teškoće u razvoju i učenju školske djece i mladih

Nastavni zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije

Sl. Brod, A. Cesarca 71

035/442-478

skolska2@zzjzbpz.hr