Slovo, riječ, rečenica, priča, knjiga… Novi svijet, mnoštvo mogućnosti, bezbroj doživljaja! Od najranije dobi knjiga je sredstvo istraživanja, projiciranja mašte, želja i stjecanja jedinstvenih iskustava. Slikovnice i knjige dio su svakodnevice u našim odgojnim skupinama ali smo u „Noći knjige“ osigurali pisanoj riječi posebno mjesto.

Uz mnoštvo poticaja u svim odgojnim skupinama knjige su nam bile dragi prijatelji! Djeca mlađe dobi istraživala su, slušala, razvijala pažnju, projicirala doživljaje kroz razne izražajne medije, prepričavala. Ugostili smo i roditelje koji su nam se s radošću priključili u pričanju priča, dok su djeca predškolskog uzrasta sa svojim odgojiteljicama za roditelje pripremila jedno vrlo produktivno druženje. Uz mnogo interakcije, razmjene doživljaja i vlastitih preferencija vezanih uz knjige i čitanje, druženje je iznjedrilo velik broj slikopriča koje su djeca zajedno s roditeljima izradila.

Nama su knjige ovih dana mnogo toga ispričale, kroz knjige smo spoznali mnoge nove svjetove, doživjeli nove avanture ali smo uz knjigu i zaspali. Što sve knjiga može? Nabrajali bismo jako dugo… A ako pitate što knjiga ne može? Odgovor je samo jedan – knjiga nas ne može vezati, s njom letimo, putujemo, sanjamo… Svijet knjiga nema granice!

Autor: Antonija Norac, mag.praesc.educ.