14. prosinca 2021.

 

Prošla je točno jedna godina od našeg početka. Zemlja se zavrtjela oko Sunca i povela nas skupa s njom u nove avanture. U sportskom vrtiću one su svakodnevica. Individualnim pristupom svakom djetetu trudimo se razviti sve njegove potencijale i osnažiti svako dijete u svim područjima njegovog razvoja – kognitivnom, emocionalnom, socijalnom i tjelesnom. Kako su pokret i znatiželja urođeni kod djece rane i predškolske dobi, organizirali smo prostorno-materijalno okruženje koje će poticati djecu na kretanje i istraživanje i tako im omogućiti učenje iskustvom.

Uz sudjelovanja na kulturno-javnim djelatnostima i rada na projektima, dane smo ispunjavali sportskim aktivnostima koje podržavaju razvoj svakog djeteta. Integriranje pokreta u odgojno-obrazovnom procesu pokazalo se uspješnim i stvorilo temelje za nastavak takvog pristupa i napredovanja u istom. Shvatili smo da upravo pokret daje podršku mozgu u održavanju pažnje. Tijelo se kreće, mozak aktivira, a pažnja budi. Djeca su ona koja određuju tijek i sadržaj aktivnosti, jer im je pružena autonomija u mišljenju i djelovanju. Djeca kao subjekti odgojno-obrazovnog procesa koriste sve unutarnje i vanjske prostore vrtića i aktivno sudjeluju u planiranju, oblikovanju i održavanju okruženja za učenje. Odgojitelji, kineziolozi, stručni suradnici, djeca i roditelji sukreatori su procesa te zajednički stvaraju ozračje koje je sigurno, poticajno i inkluzivno. Partnerskim odnosom s roditeljima stvaramo osjećaj zajedništva i sudjelujemo u stvaranju kulture grupe. I tako smo zajedničkim snagama zaokružili našu prvu pedagošku godinu uspjesima na koje smo ponosni. Držeći se za ruke kao prava mala obitelj. Uz puno radosti i podrške jedni drugima svladali smo sve prepreke, razigrano grlili trenutke koji su nadolazili, pozdravljali nove dane uz pjesmu i pokret, a one sive bojali u šareno kroz kreativne radionice.

Protekla je godina donijela velike stvari. Neki su prvi puta proplivali. Neki su otkrili skrivene talente. Neki su prestali nositi pelene. Prelaskom na zdravu prehranu, većina je djece zavoljela ili počela jesti više voća, povrća, orašastih plodova. Potičući pomažuće ponašanje, osobito kroz sportske aktivnosti, ponosni smo na empatičnost i prihvaćanje različitosti kod djece koja pohađaju naš vrtić. U godini koja je iza nas, kroz izgrađivanje pozitivnih odnosa i suradnje, naučili smo da se ljubav dijeljenjem množi. Osnaženi otvaramo novo poglavlje za rast kroz maštu, pokret i ono najbitnije – igru.