Tjedna zdravlja u Dječjem vrtiću Palunko obilježili smo od 6. do 9. travnja 2021.

U Lopticama, najmlađoj skupini u našem vrtiću, na svoj smo način obilježili Tjedan zdravlja.

Jutarnje razgibavanje provodili smo oponašajući kretnje medvjeda, ptice, zeca, zmije, slona…prelazili poligone postavljene u sobi dnevnog boravka te razgibavali mišiće lica i usta.

Razgovorom smo, a onda i simboličkom igrom, pokušali osvijestiti pojam zdrave i nezdrave hrane. Uživali smo kupovati i prodavati voće i povrće na našoj „tržnici“.

Voda za piće nam je bila puno privlačnija kada smo u nju dodali naranče i tako načinili vodu s okusom.

Najzanimljivije aktivnosti bile su one s vodom u kojima smo naučili novu pjesmicu koju pjevamo prilikom pranja ruku, okupali sve naše lutke, prebacivali nogama loptice i lovili čepove po vodi.

Tjedan zdravlja završili smo pospanim petkom i uspavankom „Dohvati mi tata mjesec“.

 

Uskočimo u Utorak

Zvjezdice su u svom stilu proslavile Tjedan zdravlja u vrtiću povodom Svjetskog dana zdravlja kojeg obilježavamo 07. travnja 2021.g. Za početak smo proučavali autonomiju čovjeka i što se zapravo sve krije u našem tijelu.

Sastavljajući pojedine dijelove čovjeka, djecu je posebno zainteresirao krvožilni sustav kojeg smo na kraju i sami izradili.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, djeca predškolske dobi trebala bi u tjelesnoj aktivnosti svakodnevno provesti najmanje 180 minuta od čega barem 60 minuta u aktivnostima umjerenog do visokog intenziteta, što smo mi svakako danas kroz provedene aktivnosti i učinili.

Prva aktivnost bila nam je jutarnja razgibavanje uz pjesmu „Hoki – Poki“, ovom motoričkom aktivnosti razgibali smo cijelo tijelo i spremili se za daljnje aktivnosti.

Nakon što smo se dobro zagrijali na red je došao i Šareni poligon s brojnim stanicama koje spretnim Zvjezdicama nisu predstavljale problem.

Za kraj smo spašavali našeg „Balonka“ koji nije smio pasti u rijeku koja nas je okruživala.

Super – zdrava Srijeda

Super zdravu Srijedu u našem vrtiću započeli smo igrom s kockama sretan – tužan, na zanimljiv način pokrenuli smo razgovor o hrani koju jedemo i kako ona utječe na nas.

Da bi osvijestili koja je hrana u našem okruženju zdrava, a koja ne djeca su dobila sama priliku rasporediti u crvenu (nezdravu) i zelenu (zdravu) košaricu pojedine prehrambene proizvode.

Za kraj smo izradili i piramidu zdrave prehrane kako bi znali što trebamo jesti i u kojim količinama.

Čuvajmo Čistu vodu u Četvrtak

Današnje aktivnosti bile su podređene učenju koliko nam je zapravo voda važan element u našim životima. Za početak smo pojavu zagađenja vode objasnili kroz aktivnost s pjenom za brijanje i prehrambenom bojom. Prehrambena boja predstavljale je štetne tvari kojim mi zagađujemo vodu.

Zatim smo čistom vodom i šamponom oprali lutkice iz naše sobe.

A obojanom zaleđenom kišnicom slikali smo po bijelom hamer papiru kako bi osvijestili važnost bespotrebnog trošenja vode.

Za kraj današnjeg dana terasu našeg vrtiću ukrasili smo cvijećem kojeg su djeca sama posadila, a zatim i zalila. Voda nije potrebna samo nama ljudima, potrebna je svim živim bićima.

Probdijmo Pospani Petak

Ne znamo za vas, ali nas su ove silne aktivnosti ovaj tjedan poprilično umorile. Petak nam je došao kao savršena priprema za odmaranje koje nam slijedi za vikend. Za početak smo organizirali kazalište sijena na temelju uspavanke Grigora Viteza „Dohvati mi tata mjesec.“ Vidjevši kazališnu scenu, djeca su pomoću ponuđenih lutaka na štapiću samo smišljali različite scenarije i tako se dugo zabavljali. A nakon što smo se i danas umorili od aktivnosti koje smo proveli vani na zraku, zajedno smo otišli na dnevni odmor i zaspali uz našu dobro već poznatu i najdražu uspavanku „Zaspalo je siroče.“ I sa sigurnošću vam možemo reći, mi smo zajedno probdjeli ovaj Pospani Petak.

Dupini su proslavili tjedan zdravlja povodom Svjetskog dana zdravlja 07. travnja 2021.g. Svakoga smo dana obilježili jednu ili više tema važnih za naše zdravlje. Uskočili smo u utorak kroz različite načine kretanja u dvoranama našega vrtića, osobito u gimnastičkoj dvorani. Na kreativan način integrirali smo sportske aktivnosti u pokret u sve centre aktivnosti. Sobu dnevnog boravka obogatili smo stazama koje potiču djecu na različite oblike kretanja.

Super zdravu srijedu pozdravili smo pripremom smoothija od voća, povrća i orašastih plodova te degustriranjem zdravih namirnica. Plakatima o pravilnoj i nepravilnoj prehrani dodatno smo osvijestili ono što smo dosad u skupini i primijenjivali – dobrobiti zdrave prehrane i konzumacije voća umjesto slatkiša.

U četvrtak smo čuvali čistu vodu, veselo prali ruke, isprobali vodu s okusom koju smo sami pripremali te istraživali vodu pokretom.

Za kraj tjedna, bavili smo se opuštajućim aktivnostima, vježbanjem disanja, osluškivanjem zvukova i otkucaja srca. Uz pregršt smijeha, igre i kreativnih aktivnosti djeca su proširila spoznaju i obogatila iskustvo.