Dobro nam poznati ribar Palunko, prešao je daleki put preko velikoga mora i odlučio se usidriti baš ovdje, u našem dragom gradu Slavonskom Brodu. Dana 14. prosinca 2020. Palunko je otvorio svoja vrata, u kompleksu Vijuš pored rijeke Save, koja ga je očarala više nego sva mora svijeta. I tako nastade ovaj naš sportski vrtić za najmlađe stanovnike našega mjesta.

U njemu sve polazi od integriranog učenja kroz pokret kako bi i naša dječica jednom postala snažna i hrabra baš kao ribar Palunko. Raznolike i jedinstvene kineziološke aktivnosti svakodnevno se provode u prostorima vrtića, sportskoj dvorani Vijuš te našem improviziranom malom moru – gradskim bazenima. Veseli tim odgojitelja i kineziologa uključuju integriranje pokreta u odgojno obrazovni proces, te na taj način, uz ostale kreativne aktivnosti i učenje kroz igru, pridonose cjelovitom razvoju djeteta. U današnje moderno vrijeme, kada se tjelesna aktivnost djece znatno smanjila, mi nismo zaboravili na njezinu važnost, te nam je jedan od glavnih ciljeva motivirati i poticati djecu da istražuju i razvijaju svoje fizičke sposobnosti.

Osim dostupne sportske dvorane i bazena, na poseban način smo uredili i sobe vrtića koje su organizirane tako da potiču kretanje, istraživanje i iskustveno učenje. Materijali i način rada osmišljeni su tako da u djeci probude jedne od najbitnijih kvaliteta čovjeka , a to su: sloboda izražavanja i stvaranja, spontanost, samostalnost te preuzimanje inicijative. Sportski vrtić veselo je mjesto druženja i igre gdje se trudimo zadovoljiti sve djetetove potrebe, pomoći pri ostvarenju punog potencijala svakog djeteta i pridonijeti njegovu razvoju na svim poljima. Draga djeco, zaplovimo zajedno u veliku pustolovinu kroz naš mali čudesni svijet, osmišljen samo za vas, uz Palunka i njegovu veselu družinu.

Na sljedećim fotografijama zaplovit ćemo malo dublje u Palunkov svijet i njegovu posadu. Pogledajmo naše mališane kako se okušavaju u plivanju, ronjenju i zajedničkoj tjelovježbi. Uz različite tehnike likovnog i kreativnog izražavanja, tu je i čarobna svijetleća ploča te naš mali zabavni park sa toboganima, tunelima, mini koševima, hula hop obručima i raznim drugim spravama za igru i razvijanje motoričkih sposobnosti. Kako bi naučili više o našem tijelu i svijetu koji nas okružuje, imamo i posebne igre i materijale za istraživanje anatomije tijela te izradu raznih eksperimenata. Osmijesi na zaigranim licima mališana potvrđuju da uživaju u svijetu koji smo za njih osmislili.