Dječji vrtić Potjeh iz Slavonskog Broda dvostruki je slavljenik velikog izbora za najljepši i najbolji vrtić kojega je provela stranica Gradonacelnik.hr. u prosincu prošle godine. Vrtić koji je po prvi put sudjelovao u izboru jedan je od čak 11 slavonskobrodskih vrtića koji su se prijavili na izbor i osvojio dvije prestižne titule – trećeg najljepšeg i trećeg najboljeg vrtića u zemlji.

Titulu trećeg najljepšeg vrtića Dječji vrtić Potjeh je osvojio zahvaljujući glasovima svojih fanova, njih 1.824, dok je titulu trećeg najboljeg vrtića u zemlji zaslužio temeljem čitavog niza kriterija koji su se ocjenjivali – od kvadrature samog vrtića, broju odgajatelja po djetetu, kvaliteti prehrane, dodatnim programima, projektima, angažmanu u zajednici…. Vrtići su se natjecali svojim nadstandardima i kvalitetom usluge koju pružaju svojim polaznicima, a odluku o pobjednicima donijelo je stručno povjerenstvo – ravnateljica uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, viša savjetnica za predškolsko obrazovanje u Agenciji za odgoj i obrazovanje Luja Zamečnik,  te Zdravko Ivić ispred projekta gradonačelnik.hr.

Dječji vrtić Potjeh je novi, moderan gradski prostor za predškolski odgoj i nalazi se na Naselju Budainka u Slavonskom Brodu. Otvoren je u rujnu 2017. godine,a njegova ukupna površina je oko 600 m2. Za izgradnju i opremu vrtića uloženo je 4,4 milijuna kuna, a osnivač je Grad Slavonski Brod. U Dječjem vrtiću Potjeh zaposleno je 6 odgojitelja na neodređeno vrijeme te 2 osobe za njegu, skrb i pratnju.

Naše je polazište spoznaja da je djetetu najugodnije u sigurnosti i toplini svoga doma te zbog toga nastojimo osigurati djeci obiteljsku atmosferu u svakom trenutku boravka u dječjem vrtiću, kao i spoznaja da je dijete stvaralačko biće koje uči kroz igru, čineći i istražujući svijet oko sebe. Svakodnevno provodimo aktivnosti u skladu s potrebama, željama i mogućnostima djece i to kroz planirane aktivnosti, individualnim radom i radom na projektima, u suradnji s roditeljima i brojnim vanjskim suradnicima, te sa stručno – razvojnom službom. Prioritetno područje unaprjeđenja rada dječjeg vrtića u ovoj pedagoškoj godini se odnosi na kulturu Ustanove kao i na kvalitetu interakcija svih zaposlenika i korisnika usluga Dječjeg vrtića pa je sudjelovanje u ovom izboru za nas vrlo važno zbog vrednovanja stručnih službi (MZO-a i AZOO-a) od kojih smo dobili potvrdu da smo na “pravom putu” te učenje po uzoru …misleći na Dječji vrtić Vukovar 1, objekt Leptirić iz Vukovara i Dječji vrtić Lojtrica iz Velike Gorice kojima ovim putem čestitam na izvrsnosti. Iako je Dječji vrtić Potjeh otvoren tri godine i jako se puno radilo na kvaliteti pa i kvantiteti ponuđenih dodatnih i besplatnih programa za što bolji razvoj djece, uvijek ima prostora za novo učenje i djelovanje u skladu sa zahtjevima suvremenoga odgoja i obrazovanja, istovremeno njegujući kulturu i tradiciju okruženja u kojemu dijete živi.

Naše trajno usmjerenje je kontinuirano istraživati (mijenjati i prilagođavati) odgojnu praksu u skladu s potrebama djece.

Ostvarivanjem projekata i verificiranih programa u vrtiću pronalazimo djelotvorne strategije prepoznavanja stvarnog interesa djece te na osnovi ustanovljenog zanimanja djece nastojimo pratiti, razumjeti i interpretirati tijek dječjih aktivnosti.

Zahvaljujemo od srca Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Agenciji za odgoj i obrazovanje i portalu Gradonačelnik.hr koji su prepoznali vrijednost našeg vrtića.

Svakom djetetu je njegov vrtić najljepši, ali zato odrasli mogu procijeniti koliko se u našim vrtićima radi na prostorno-materijalnom okruženju i estetskoj dimenziji. Zahvaljujemo svima koji su doprinijeli svojim glasom . To je dodatni „vjetar u leđa“ našoj mladoj Ustanovi.

Ponosni smo na našu gradsku upravu koja osluškuje naše potrebe i podržava nas u svim našim projektima. Veselimo se daljnjem radu i projektima kojima ćemo nastaviti promicati trud i ulaganje u podizanje vrtićkih standarda.