Rujan 2020. godine

Pedagoška godina 2020./2021. započela je 1.rujna 2020. godine. Poštujući mjere za suzbijanje epidemije izazvanom COVID-19  svakodnevno smo se prilagođavali trenutnoj situaciji, ali i potrebama djece i zajedničkom suživotu u vrtiću.

Kako je to izgledalo prošli mjesec?

VRTIĆ II (djeca od 5. do 7.godine života)

U mjesecu rujnu 2020. organizirali smo brojne aktivnosti s posebnim naglaskom na kretanje i bavljenje sportom te aktivnosti na otvorenom prostoru s obzirom na epidemiološku situaciju.

Tjelesnim aktivnostima i natjecateljskim igrama obilježili smo i proslavili rođendan našeg vrtića. Ove godine svaka skupina zasebno, ali s velikom ljubavlju i osmjesima na licima djece i odgojitelja jer naš je vrtić mjesto gdje smo mi sretni, zadovoljni i osjećamo se kao kod svoje kuće.

Dočekali smo i jesen koja je svojom ljepotom razveselila djecu. Djeca su s roditeljima prikupljala plodove jeseni s kojima smo se igrali te je proizašlo mnoštvo ideja i aktivnosti koje je potaknula raznolikost materijala i dječja mašta.
Tijekom redovitih aktivnosti i programa pripremamo se i za školu raznim aktivnostima kojima djeca pristupaju s velikim interesom te polako i uspješno stvaramo radne navike.

VRTIĆ I (djeca od 3. do 5.godine života)

Na djeci zanimljiv način počeli smo s dječjim iskustvima i znanjima o higijeni tjela i životnog prostora te razlikujući dobre i loše radnje vezane za higijenu.

Kao pravi mali istraživači djeca su opažala, upoznavala i spoznavala kako priroda funkcionira…što su i kako nastaju fosili, zašto su gliste brže na papiru nego na staklu, zašto biljke bolje niču u staklenci, istraživali snagu vjetra… i još puuuno toga.

U lipnju smo posadili presadnice u vrt i iz njih su izrasle rajčice, kukuruz, tikvice i jagode, a s prvim danima mjeseca rujna najveće oduševljenje djeca su pokazala za rajčice koje su u trenu “nestale”.
Lijepo vrijeme izvrsno smo koristili boraveći vani na zraku.

JASLICE (djeca u 2. i 3. godini života)

Prvi rujan 2020.godine bio je poseban dan za naše Zebrice.Tog dana krenuli su u vrtić . Što je zapravo vrtić, što se tamo radi, kako izgleda? Svakim danom su upoznavali prostor u kojem borave, istraživali, igrali se, pjevali i plesali. Stvorili nova prijateljstva i izgradili pozitivne odnose sa svojim odgojiteljicama. Suze zbog odvajanja od roditelja zamijenio je osmijeh.

Michel Eyquen del Montaigne je rekao:

“Dječje igre nisu samo igre, nego ih treba smatrati ozbiljnom dječjom djelatnošću.”

Zebrice će se i dalje nastaviti igrati, a kroz igru učiti!