Djelatnici Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Slavonski Brod, u sklopu Nacionalnog programa edukacije djece u području zaštite i spašavanja održali su prigodno predavanje u našem vrtiću. Program edukacije provodi se uz odobrenje Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Cilj provedbe Programa Nacionalne akcije edukacije djece u području zaštite i spašavanja je upoznati djecu sa značenjem broja 112 i poticati njihov interes za spoznaju i prepoznavanje opasnosti te razvijati svijest o reagiranju u opasnim situacijama.

Svaki od djelatnika bio je izuzetno susretljiv i u potpunosti na raspolaganju dječjoj znatiželji.

Djeca su slušala osnovne, ali veoma bitne teme o zaštiti i spašavanju. U teorijskom dijelu djeca su kroz power-point prezentaciju upoznata s prirodnim i drugim nesrećama (požar, poplava, potres i sl.), njihovim posljedicama, ulogom žurnih službi u spašavanju osoba i imovine te s jedinstvenim brojem za žurne pozive 112. Djeca su također upoznata kako se trebaju ponašati da bi otklonili mogućnosti za izazivanje požara i drugih neželjenih situacija, te sa načinima reagiranja u opasnim situacijama u kojima se mogu zateći.

Teme su bile slikovito popraćene tijekom prezentacije i prilagođene njihovoj dobi i razumijevanju. Predavanje je bilo interaktivno tako da su djeca sve vrijeme bila uključena u ono što se govori. Postavljali su i pitanja od kojih su neka bila posebno zanimljiva. Koliko je organizacija bila dobra, najbolje svjedoči neprekinuta pozornost djece za vrijeme predavanja i ushićenje koje je ispunilo dvorište vrtića cikom dječjeg veselja i uzbuđenja.

Na kraju posjeta, svi zajedno smo ispratili goste, poželjeli im što manje intervencija i vratili se proraditi burne doživljaje u svoje odgojne skupine i zabaviti se promotivnim materijalima koje smo dobili, među kojima je, na teme o kojima se govorilo, bilo slikovnica i bojanki.

I zato, ako opasnost prijeti znaj, pozvati trebaš broj taj – 112